
Overview
Basis kooktechnieken voor kinderen
Hallo,
Ik ben Klaske Kooistra en ik geef kookworkshops aan kinderen.
Kinderen zo jong als 4 jaar kunnen al meedoen aan mijn workshops onder begeleiding van een volwassene.
In deze cursus wil ik een stapje verder gaan en de basis leggen voor tieners voor de rest van hun leven.
Op basis van leuke recepten ga ik het hebben over van alles en nog qua koken.
- Zo laat ik zien hoe je met een eenvoudige roux verschillende soorten saus kunt maken.
- Vertel ik iets over verschillende snijtechnieken.
- Verschillende messen, snijplanken, keukengerei en potten en pannen.
- Ik wijd 1 compleet hoofdstuk aan eieren. De topfavoriet van mijn zoon!
- Natuurlijk gaan we het hebben over het bereiden van vlees
Maar ik vertel ook iets over het groeien en bloeien van verschillende groentes. Als plattelandsmeid voor mij zo vanzelfsprekend. Ik weet niet beter dan dat wij een moestuin hadden. We zomers aardbeien van de tuin plukten en boontjes (emmers vol die we dan tot we er groen van zagen dopten).
Zelf heb ik dat iets uitgebreid met een kruidentuin en een kweekkas.
En je hoeft echt geen kilometers tuin te hebben om dat te doen!
De modules:
- Module1, in de keuken:Â In deze module starten we met de basis, pannen, keukengerei datums en het lezen van een verpakking. Dit zijn allemaal dingen die handig zijn om te weten voordat je begint met koken.
We sluiten de module af met een rondje door je eigen huis. - Module 2, eieren:Â toen ik aan deze training begon was dit de eerste module die in mij opkwam. Eieren zijn super veelzijdig, niet duur, smakelijk en bevatten veel goede stoffen. In deze module laat ik per les een manier zien om eieren te bereiden.
We sluiten de module af met de uitdaging om zelf een manier te bedenken om eieren klaar te maken. - Module 3, sauzen enzo:Â Toen ik jong was was een van de eerste dingen die ik leerde een roux maken om saus te maken voor de ham kaas. Ik heb trouwens tot mijn 30ste niet geweten dat dit een roux heette ik kon het gewoon. In de eerste les maken we dus een roux, in de andere lessen maken we vanuit die roux meerdere sauzen. Ook in de latere modules komt de roux weer terug.
Aan het einde van de module daag ik je uit om zelf een saus te bedenken die je kunt maken met een roux. - Module 4, snijtechnieken:Â In deze module gaan we heel veel snijden!! Ik laat verschillende technieken zien met verschillende messen. Kies altijd een mes waar je zelf comfortabel mee bent!! En we snijden niet zomaar wat losse groente en fruit, we gaan er ook een gerecht mee maken. Je leert dus en snijden en je hebt meteen diverse recepten.
Aan het einde van de module daag ik je uit om zelf aan de slag te gaan met een gerecht waarvoor je veel snijden moet. - Module 5, groeien en bloeien:Â In deze module hebben we het even niet over koken, we hebben het over waar ons eten vandaan komt. En dan specifiek groente en fruit. Ik laat je in diverse lessen en filmpjes zien hoe de groente groeit.
En ik daag je uit om het zelf ook een keer te proberen om te zaaien, kweken en te oogsten.
Let op! ga je zelf aan de slag om te kweken doe dit dan in het voorjaar. En begin binnen of in een kas. Pas als er geen kans meer is op vorst kun je alles buiten zetten. (een goede graadmeter is ijsheiligen) - Module 6, aardappels:Â Als Friese dame ben ik opgegroeid met aardappels, 6 dagen in de week stonden er aardappels op het menu. 1 keer per week kregen we macaroni. (Meestal op zaterdag)
In deze module gaan we de aardappels: koken, bakken, poffen enz.
Natuurlijk vertel ik ook iets over de soorten aardappelen die er zijn.
En tot slot daag ik je uit om zelf met aardappelen aan de slag te gaan! - Module 7, Groente:Â De groente die we besproken hebben in module 5 gaan we nu klaarmaken. We gaan stampotten maken, wokken en “gewoon” koken. Voor elke groente is er minimaal 1 video met een recept. Natuurlijk zijn er nog vele andere manieren om de groente te bereiden.
De uitdaging is dan ook om na deze module zelf aan de slag te gaan met deze (en andere) groente. - Module 8, Vlees:Â In deze module gaan we het hebben over vlees. Over vlees is momenteel veel te doen. Minder vlees eten is beter voor het milieu (zeggen ze) maar aan de andere kant bevat vlees ook weer veel goede bouwstoffen die je lichaam “nodig” heeft. Natuurlijk zijn er steeds meer vervangers. Belangrijk is om iedere dag een bewuste keuze te maken over vlees.
Ik laat in deze module in ieder geval verschillende bereidingswijze van verschillende stukken vlees zien. Net als bij de groente zijn er nog veel meer manieren om vlees te bereiden.
Daarom daag ik je in de laatste les uit om zelf aan de slag te gaan met vlees. - Module 9, pasta en rijst:Â In deze module gaan we aan de slag met pasta en rijst. Een module waarbij ik zelf ook uit mijn comfortzone ben gestapt en ook andere gerechten heb gemaakt.
Module 10, Vis:Â In deze module gaan we het hebben over vis en ik pak ook de garnalen mee.
Na alle lessen heb je verschillende manieren om vis te bereiden en ik daag je uit om zelf aan de slag te gaan met vis.
Per les krijg je:
- Minimaal 1 recept
- video-instructies
- keuzemogelijkheden (indien nodig)
En natuurlijk kun je mij altijd om hulp vragen!!
Na de cursus:
Heb je voor altijd een basis en gerechtjes die je steeds opnieuw kunt maken.
En als je de recepten bundelt in een boekje/mapje dan is het een mooi naslagwerk!
Je hebt geleerd om nieuwe gerechten te maken.
Je leert om keuzes te maken in smaak.
Oh en natuurlijk heb je een heerlijk zelf gemaakt gerecht!
Tip voor de ouders:
- Houdt je kind in de gaten als hij/zij in de keuken staat.
- Afwegen van de ingrediënten, klaarzetten van het keukengerei wat je nodig hebt is een belangrijk onderdeel van koken. Laat je kind dit zoveel mogelijk zelf doen.
- Leer ze vertrouwd omgaan met messen en hete dingen. Blijf erbij geef aanwijzingen maar laat ze zelf uitzoeken.
- Het is soms handig om eerst de video even te kijken en daarna aan de slag te gaan. Of om de video tussendoor even stop te zetten. Dan kan je kind rustig snijden/koken/bakken.
Voordat je aan deze training begint:
- Heb lol!! Koken is leuk!!
- Weet je iets niet, kun je mij niet volgen?? Vraag!! Stuur mij een berichtje dan help ik jou!
- Ik hoor heel graag hoe het gaat, houd mij op de hoogte van dingen die je zelf gemaakt hebt!
Belangrijk!
- Tijdens de kooksessies gaan we aan de slag met voedsel. was dus altijd van te voren je handen!!
- Tijdens de kooksessies gaan we aan de slag met hete pannen, gebruik pannenlappen om hete pannen van het vuur te halen en ovenhandschoenen voor de oven!
- Stel…. Je brand je toch aan de oven of pan…
- Trek eventuele kledingstukken uit!! (nieuw advies brandwondenstichting!!)
- Knip er desnoods omheen mocht het wel vastplakken met water gebeurd dit eigenlijk nooit met heet vet kan dit wel gebeuren.
- Spoel meteen met lauw water. (geen koud ivm onderkoeling)
- Bij 1e/2e graad (roodheid en blaren) kun je een aardappel erop leggen dit trekt de hitte eruit.
- Bij 3e graad bel altijd!!! 112
- Trek eventuele kledingstukken uit!! (nieuw advies brandwondenstichting!!)
- Stel…. Je brand je toch aan de oven of pan…
- Tijdens de kooksessies gaan we aan de slag met messen. Ga alleen met een mes om als je, je daar vertrouwd bij voelt vraag anders je ouders of een ander om je te helpen.
- Stel!! je snijd je toch in je vingers, dat kan gebeurd mij ook wel eens…
- Raak niet in paniek!!
- Houd je hand omhoog en druk er een schone doek tegenaan.
- Roep iemand erbij.
- Verzorg je hand/vingers..
- Vingers zijn goed doorbloed dus meestal lijkt het erger dan het is…
- Mocht het wel heer ernstig zijn ga dan altijd naar het ziekenhuis!
- Stel!! je snijd je toch in je vingers, dat kan gebeurd mij ook wel eens…
Course Features
- Lectures 83
- Quizzes 0
- Duration Lifetime access
- Skill level All levels
- Students 0
- Certificate No
- Assessments Yes
Curriculum
-
1. In de keuken 5
In deze module gaan we het hebben over wat algemene dingen in de keuken. Datums, keukengerei, potten en pannen en dat soort info.
-
Lecture1.120 min
-
Lecture1.220 min
-
Lecture1.330 min
-
Lecture1.420 min
-
Lecture1.501 hour
-
-
2. Eieren 6
Deze module gaat over eieren. Eieren worden al van oudsher gegeten. Ze zijn niet super duur, lekker en veelzijdig. Ik gebruik ze regelmatig in recepten. In cakes, gebak, quiches, gehaktbrood noem maar op. Als in een recept eieren staan vermeld dan kun je er van uit gaan dat je M nodig hebt. De letter M staan dan op het doosje en betekend dat het ei 53-63 gram zwaar is. Natuurlijk kun je een ei ook gewoon zo eten! Maar hoe maak je ze dan klaar?? Bekijk de verschillende lessen!! Deze lessen mag je husselen, maak het in de volgorde die jij leuk vindt. De opdracht die doe je als laatst.
-
Lecture2.115 min
-
Lecture2.220 min
-
Lecture2.310 min
-
Lecture2.445 min
-
Lecture2.545 min
-
Lecture2.601 hour
-
-
3. sauzen enzo 4
De basis van sauzen is een roux. Een roux is niet meer dan bloem en boter maar toch is het handig om te weten. Het maken van de roux is de eerste les volg deze eerst!! Daarna kun je het maken in de volgorde die jij wilt. De opdracht doe je als laatst.
-
Lecture3.115 min
-
Lecture3.201 hour 30 min
-
Lecture3.3
-
Lecture3.401 hour
-
-
4. Snijtechnieken + gerecht 9
We gaan nu aan de slag met messen. De eerste les is de basis over messen en snijplanken doe deze eerst!!! Daarna kun je de lessen volgen hoe jij dat wilt. De opdracht doe je als laatste.
-
Lecture4.1
-
Lecture4.201 hour
-
Lecture4.301 hour
-
Lecture4.401 hour
-
Lecture4.501 hour
-
Lecture4.620 min
-
Lecture4.701 hour
-
Lecture4.830 min
-
Lecture4.901 hour
-
-
5. groeien en bloeien 6
In deze module gaat het over het groeien van groenten. Want die kool komt niet zomaar in de supermarkt.. In de videos zie je mijn eigen tuintje. Natuurlijk gebeurd het voor de supermarkt op veel grotere schaal!!
-
Lecture5.115 min
-
Lecture5.220 min
-
Lecture5.3
-
Lecture5.401 hour
-
Lecture5.5
-
Lecture5.614 day
-
-
6. Aardappels 9
Deze module gaat helemaal over... Aardappels! je hebt verschillende soorten en maten en toepassingen. Wij bespreken er een aantal
-
Lecture6.120 min
-
Lecture6.215 min
-
Lecture6.3
-
Lecture6.430 min
-
Lecture6.545 min
-
Lecture6.601 hour
-
Lecture6.7
-
Lecture6.801 hour
-
Lecture6.901 hour
-
-
7. groentes bereiden 13
Deze module gaat over groente! Je hebt natuurlijk diverse soorten groente. In deze module behandelen we er een paar. Je komt natuurlijk ook in de andere modules al groente tegen. Maar deze module is echt 100% groente!
-
Lecture7.115 min
-
Lecture7.201 hour
-
Lecture7.345 min
-
Lecture7.445 min
-
Lecture7.530 min
-
Lecture7.601 hour
-
Lecture7.701 hour
-
Lecture7.845 min
-
Lecture7.901 hour
-
Lecture7.1030 min
-
Lecture7.1101 hour 30 min
-
Lecture7.12
-
Lecture7.1301 hour
-
-
8. Vlees 11
In deze module behandelen we vlees en vis. In andere videos komt natuurlijk ook vlees voor bijvoorbeeld met de kool en pittig gehakt. Maar deze module gaat uitsluitend over vlees en vis.
-
Lecture8.130 min
-
Lecture8.201 hour 30 min
-
Lecture8.345 min
-
Lecture8.406 hour
-
Lecture8.501 hour
-
Lecture8.620 min
-
Lecture8.7
-
Lecture8.8
-
Lecture8.9
-
Lecture8.1001 hour
-
Lecture8.1101 hour
-
-
9. Pasta, bami en rijst 9
In deze module behandel ik diverse soorten pasta en rijst.
-
Lecture9.130 min
-
Lecture9.201 hour 30 min
-
Lecture9.345 min
-
Lecture9.430 min
-
Lecture9.530 min
-
Lecture9.615 min
-
Lecture9.730 min
-
Lecture9.801 hour
-
Lecture9.901 hour
-
-
Vis 11
In deze module hebben we het over vis! En garnalen want die komen ook uit de zee...
-
Lecture10.115 min
-
Lecture10.220 min
-
Lecture10.301 hour
-
Lecture10.401 hour
-
Lecture10.520 min
-
Lecture10.615 min
-
Lecture10.730 min
-
Lecture10.830 min
-
Lecture10.915 min
-
Lecture10.1045 min
-
Lecture10.1101 hour
-
Instructor
Hallo!
Ik ben Klaske Kooistra 36 jaar jong en trotse moeder van een zoon van 8. Sinds dit jaar ben ik begonnen met mijn droom. Namelijk het geven van kookworkshops aan kinderen . Natuurlijk wil ik het liefst in het echt workshops geven maar door de COVID is het begonnen met online.
Ik heb zelf altijd al iets gehad met koken maar ben pas later hier echt iets mee gaan doen. Toen mijn zoon werd geboren heb ik tegen mijn partner gezegd ik wil best wel werken maar ik ga alleen nog maar werk doen waar ik ook plezier in heb. Zo ben ik de horeca ingerold, maar dit bleek lastig te combineren met mijn lieve zoon. Vanuit de horeca ben ik de catering in geraakt en ondertussen gaf ik kookworkshops met Tupperware. De mooiste workshops waren voor mij als er kinderen bij waren. Maar toen besefte ik nog niet dat is daar meer mee wilde doen. Zoals dat altijd gaat had ik nog een zetje nodig.
Op het moment dat ik het uitsprak dacht ik ook echt waarom heb ik dat niet eerder bedacht.
Nu geef ik dus online kookworkshops met iedere week een ander gerecht. Binnenkort ga ik aan de slag met een serie van lessen voor middelbare scholieren. En wil ik gaan kijken wat de mogelijkheden zijn voor live koken.
Reviews
Reviews
Average Rating
Detailed Rating